Hoe het begon

In 2011 heeft drinkwaterbedrijf Vitens de watertoren van Baarn aan BOEi (organisatie tot Behoud en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) overgedragen. BOEi regelt het verkoopproces en let daarbij extra op de verantwoorde bestemming van dit industrieel erfgoed. BOEi zoekt in het voorjaar van 2012 de publiciteit met het bericht ‘Watertoren Baarn te koop’, wat wij in de krant lezen. We zouden de watertoren wel eens van binnen willen zien… of mooier nog, op het dak willen staan en over Baarn en omgeving uitkijken… we raken geïnteresseerd! Na enige maanden – het bericht duikt weer op thuis – melden we ons als gegadigden aan bij BOEi. Nog niet te laat, zo blijkt.

Het blijft maandenlang stil, totdat eind april 2012 de inschrijvingsprocedure met een heel pak aanvullende onderzoeken en informatie in de brievenbus valt. Met nog iets meer dan 4 weken de tijd om de inschrijving te doen. En o ja, de beloofde drie kijkmiddagen zijn al volgende week.

We verdiepen ons in de ontvangen informatie, gaan bij alle kijkdagen naar binnen, maken daarbij heel veel foto’s (misschien krijgen we nooit meer de kans om in en op de toren te komen) en spreken vele partijen. Om een goede inschrijving te kunnen doen laten we experts de toren bouwkundig keuren (is ie wel zo goed als wij denken dat ie is? Ja!), praten we met de gemeente Baarn, zoeken we juridische ondersteuning en laten we de eerste berekeningen van onze ideeën maken. Begin juni is ons plan af en schrijven we in. Een paar dagen later komt het telefoontje dat de watertoren Baarn aan ons gegund wordt, zoals dat zo prachtig heet !