Over het gebouw

De watertoren van Baarn heeft een cirkelvormige plattegrond en bestaat uit een zich verjongende toren met uitgekraagde reservoirbekroning volgens het Intze-type (zie Reservoir). De vensters hebben natuurstenen boven- en onderdorpels. De toren is 29 meter hoog en heeft aan de voet een doorsnede van 10 meter.
De toren is opgetrokken in kruisverband en heeft drie geledingen. De eerste geleding, afgesloten met siermetselwerk tussen cordonlijsten, bevat de entree in een licht vooruitstekend portaal, bekroond door een timpaan met pinakel. De houten dubbele deur met halfrond bovenlicht wordt omgeven door siermetselwerk en natuurstenen aanzet-, sluitstenen en banden. Boven de ingang is er een natuurstenen plaat met de tekst `Utrechtsche Waterleiding Maatschappij’.

De tweede geleding, de torenschacht, bevat een aantal smalle ramen. De geleding is bovenaan versierd met een boogfries met natuurstenen aanzet-, sluitstenen en consoles.

De derde geleding omvat het reservoirgedeelte. De uitkraging bestaat uit siermetselwerk tussen profielijzers. De gevel bevat 16 smalle op regelmatige afstand van elkaar geplaatste ramen, waartussen sierankers zijn aangebracht. Ook deze geleding is afgewerkt met een boogfries met natuurstenen accenten. Erboven bevindt zich een cordonlijst waarop de met lijsten afgewerkte kantelen zijn geplaatst. Op het kanteel aan de straatzijde staat de smeedijzeren windvaan met het jaartal 1903.