Bovenin de watertoren bevindt zich het reservoir van 500 m². Voldoende dus voor 500.000 liter water. Ons reservoir is een zogeheten holbodem, het eind 19e eeuw ontworpen door de Duitse professor Intze model. De tot de dan toe gebruikelijke vlakke of bolle bodems kenden als nadeel dat bodemplaten dunnen plekken vertoonden of konden scheuren als gevolg van de wisselende waterstanden en de daarmee wisselende drukkrachten in de reservoirs.

reservoirsBij het holbodem model rust het reservoir op de torenschacht waarbij het gedeelte van de bodem binnen de ondersteuningsring met de bolle kant naar boven is uitgevoerd.

 

 

 

Door een juiste keuze van de aansluithoeken en de verhoudingen van de bodemdelen binnen de ring (Intze gaf hiervoor een formule), wordt bereikt dat bij iedere waterstand de ring in horizontale richting spanningsloos is. Tevens bespaart dit model reservoir op kosten van de onderbouw, omdat de gemetselde schacht met een kleinere diameter uitgevoerd kan worden.

 

SP2015-Watertoren-Baarn-13-LowRes                SP2015-Watertoren-Baarn-12-LowRes                 SP2015-Watertoren-Baarn-9-LowRes

Wij hebben 8 openingen in de verticale wand van het reservoir gemaakt om zo daglicht binnen te krijgen. Verder is het vat aan de buitenzijde (in de zogeheten omloop, tussen wand van het vat en de buitenmuur) geïsoleerd ten gunste van klimaat en akoestiek.